dilluns, 31 de març del 2008

TAN TIEN


El Magatzem de l'Energia



Els Taoistes consideren que l'univers i la Terra són sagrats; que el cos humà és un microcosmos on el macrocosmos es reflecteix i reprodueix, i que, per assegurar-nos la salut i el creixement espiritual, és necessari que abundi l'energia bioelectromagnètica, el Txí.

Tots els moviments del Tai Txí tenen com a centre el Tan Tien. Es la zona que s’encarrega del control i l’equilibri, dos conceptes bàsics pel Tai Txí. És el lloc on s’emmagatzema el Txí o energia.

Tan significa Elixir o cinabri mineral utilitzat a l'Alquímia Xinesa per a fer l'elixir de
l’ immortalitat, doncs és considerava que tenia l'equilibri exacte entre el Yin i el Yang.
Tien significa "camp o lloc". L’elixir o també anomenat "perla"es forma en el TT i es on es combinen totes les energies.

En el taoisme i la medecina xinesa només es parla d'un Tan Tien ("zhèng" dona idea de "al mig", "central", "principal"). És el tan-tien situat en la intersecció de les línies vertical des de la coroneta fins al perineu i horitzontal des del melic fins al "ming-men" (o porta de la vida, també entesa com a porta de la vida i la mort, i que és un altre punt important situat a la zona més corbada de les lumbars). Però, segons els estils de Tai Txí es poden considerar que n’hi ha 3 o 5 de Tan Tien. Per exemple per a Feng Zhi Qiang, un representant de l’estil de Tai Txí Txuan, hi hauria 5 TT.

I el Tan-Tien del melic correspondria al tan-tien mitjà, el baix estaria situat sobre el Huiyin (perineu) i el superior en l'esmentat " wán göng" (correspon a al zona del 3er. ull).


Quan parlem, sense més ni més, de tan-tien en tai-txí- txuan, ens estem referint al que està situat a la zona del melic. Imaginem una “perla” o una esfera situada uns 3 cm per sota del melic i una mica endins, entre el melic i un punt entre les lumbars 1 i 2.

És el dipòsit de l'Energia de l'Essència del Cos, Jing, i està relacionada amb els aspectes materials de l'ésser humà, les activitats biològiques, fisiològiques, moviments, actituds, és l'energia que es manifesta com un cos que sent, creix, es mou, etc., i també quan s'altera el seu equilibri, es bloqueja o no circula com correspon es manifesta com a un cos malalt, vell, etc. Permet que cada cèl·lula compleixi la seva funció específica en la conformació de la matèria "cos". Una altra manifestació d'aquesta energia és la que circula pels anomenats meridians d'energia.

Cal sentir el Tan Tien també en la respiració, cal imaginar-se com una esfera de llum a la zona descrita i imaginar-se com s’expandeix en la inspiració de la respiració abdominal, i com s’encongeix en espirar. En la practica del Txí Kung, de tant en tant, s'ha d'anar recollint l'energia del cel, de la terra, de la natura i s'ha de portar cap el Tan Tien i guardar-la

La finalitat serà Guardar tot el Txí allà per poder tenir prou per poder viure en harmonia amb tu, els altres i el cosmos

9 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Maite Fruitós ha dit...

Hola kamal!

Noi no pares de sorprendre'm amb tota la informació tan ben descrita que ens regales. Gràcies!

A mi, potser per l'estima que tinc al mar, m'agrada molt també una altra denominació del Tan Tien d'alguns mestres: "L'Oceà de Chi".

M'agrada doncs és la zona d'aigua i si portem l'energia aquí, anem creant cada vegada un mar més immens de vitalitat i força.

la respiració abdominal, és sens dubte una valuosíssima font que brotlla vers aquest oceà.

Un somriure des de l'oceà de Chi :-)

Anònim ha dit...

hola kamal! que interessant tot el que dius! vénen ganes d'apuntar-se a tai-txi per poder-ho practicar!

Jo, de moment, intentaré imaginar l'esfera plena d'energia que descrius, i em fixaré en les reaccions dins i fora el meu cos.

Una abraçada ben forta! :-)))

Kamal ha dit...

Hola MyT, un regal, dius? Que va ...son 10 €!..
No, ara en serio, només ajunto el que sento a classe Alguna frase es de'n Mantak Chia que està per tot arreu.
Però, moltes coses les poso per tenir com si diguéssim...uns apunts.
Respecte a la imatge del oceà, la vaig llegir i , veritablement, és molt més entenedora i atractiva.

Que l'oceà del Chi ens acompanyi! ;-))

Kamal ha dit...

La Bruixoleta,
m'agrada que et semblin interessants. Respecte a notar coses, no és fàcil. N'hi ha algunes del Txí Kung que pots trigar mesos en notar alguna coseta i poca. Així que no et desanimis si passa el temps i tu ..res de res...s'ha de tenir molta paciència.

Una abraçada forta i pacient. ;-))

Moments ha dit...

Carai, què saps de coses!:-)
Sempre aprenc, quan entro al teu bloc.
Joana de Mallorca

Anònim ha dit...

Ai Joana! Si sabessis! Mira t'ho diré fluixet , ara que no hi ha ningú... " No sé res de res, però m'hi fixo molt!" ;-)))
El que passa es que entre el que diuen a classe i llibres, em faig uns recordatoris, però jo no en sé...ara, ben mirat, a que ho sembla? ;-)

Petons!!!!

Anònim ha dit...

Me gustan estas cosas, son interesantes, es sabiduría de vida que hay que tener en cuenta.

Un beso.

Kamal ha dit...

A mi también Sak, la vida està tan llena de cosas...que me parece que al final aun me quedare sin saber alguna cosa...;-))

Un beso real como la vida misma. ;-)