dilluns, 10 de març del 2008

Tai Txi - Practica

Gent practicant tai txí a beijing (ag. reuters)



Coses a tenir en compte:

No practicar desprès de dinar, si estàs sotmès a stress, discussions, etc

Desprès de la practica esperar més o menys ½ hora per dutxar-se, beure aigua, menjar, etc, per no perdre l’energia emmagatzemada al Tan Tien ( Centre energètic localitzat uns 3 cm. sota el melic)

Es millor seguir una estona quiet sense fer res ni pensar en gaires coses. Potser fer un tom, millor si es pel camp o per un bosc. Això farà sedimentar l’energia en el centre vital.

La roba ha de ser ample per evitar comprimir la circulació superficial

Evitar llocs tancats i amb mala ventilació


La Estructura
:

Per a la pràctica del Tai Txí el primer que s'ha de tenir
en compte és l'arrelament. La base ha de ser sòlida i ferma.
S'ha de sentir que a través dels peus, el pes s'enfonsa dins de la terra.

Sense arrelament no hi ha Tai Txí, sense forts fonaments no podrem construir un bon edifici.
Una base ferma no és tenir els peus rígids o durs, és relaxar tot el pes
cap al terra.
En caminar, la punta del peu no s'obre cap en fora ni es desvia
cap a dins, el peu segueix sempre la línia de la cama i del genoll.

Si obrim el nostre peu, és perquè tot el nostre cos estarà girant en
aquesta direcció, dirigint-se cap a la posició que assenyala
l'empenya.
Els laterals del peu no s'aixequen, tota la planta recolza amb fermesa.
El peu assenyala la posició cap a on ens encaminem de manera que en girar
no els hem de deixar marcant una direcció diferent a al què es dirigeix
la nostra energia.

Els genolls avancen només fins estar en línia amb la punta del peu, doncs si sobrepassa aquest punt el centre de gravetat es desplaça massa i es perd estabilitat i forces l’articulació.

Els genolls sempre han d’estar una mica flexionats, mai s’ha de fer una extensió completa de cap articulació, doncs es bloqueja el pas d’energia.

La pelvis sempre ha d’estar suaument en davant , en retroversió, o sigui, amb el sacre cap en davant i en dins. Això contribueix a estirar la columna i mantenir-la en posició vertical

L’esquena recta, estirada i relaxada

Les espatlles no s’han d’aixecar gaire i sempre relaxades per evitar la tensió muscular.

S’ha d’afavorir la respiració abdominal i deixar que l’energia arribi al Tan Tien.

La respiració toràcica pot provocar cansament al cor o ansietat.

La punta de la llengua descansa darrera les genives del maxil·lar superior

El cap lleugerament inclinat, molt poc. De fet, hauríem de caminar com si portéssim un got d’aigua a damunt del cap, però sense estar rígids ni tensos

L'expressió del rostre és serena i relaxada, mostrant vitalitat.

Els llavis tancats però mantenint relaxades les mandíbules.
La mirada és horitzontal, penetrant, observant en panoràmica tot al
voltant sense enfocar perquè aflori l'esperit del nostre interior.

De fet, el Tai Txí consisteix en una sèrie de moviments lents que es realitzen mantenint l'alineament entre el cel i la terra. Els moviments incrementen el flux d'Energia Creativa. Aquesta aptitud per al moviment es converteix en la nostra manera d'espavilar-nos en les situacions de la vida quotidiana: alineats, centrats, connectats, arrelats, plens de propòsits sense esforç i amb autoconfiança.

El Tai Txí Txuan és el pas que condueix la pràctica energètica a les situacions corrents de les nostres vides. La vida i la pràctica es converteixen en una sola cosa amb un esforç mínim. Els moviments fluids del Tai Txí reflecteixen la manera en la qual fluïm a través de les situacions de la vida.



6 comentaris:

Maite Fruitós ha dit...

Uau Kamal, quàntes coses has conscienciat aquests dies! Felicitats!! ;-))

Molt important tots els punts que ens comentes; crec que has fet una boníssima descripció dels principis bàsics d'aquesta preciosa disciplina.

Si em permets, només m'agradaria comentar una mica més sobre la importància de tenir les espatlles relaxades. És bàsic!! i una errada molt freqüent quan es comença a practicar. Si es cau en això, es bloqueja el chi totalment i la pràctica no és tan positiva.

Una ajuda de vital importància per aconseguir tenir-les relaxades, és que els nostres colzes assenyalin sempre avall (jo sempre poso l'exemple de com si tinguéssim una bola de presoner lligada allí que pesa tant que ens és impossible pujar-los).

Com tu dius, l'esquena recta però suaument relaxada, la barbeta lleugerament avall i el cap com si tinguéssim un fil o una cua imaginaria a la coroneta i ens estiressin d'aquest punt, des del cel. Així ens connectem a la energia yang del cel, i si a més hi ha un bon arrelament dels peus a la terra, el nostre cos es nodreix fluïdament de les dues energies fonamentals.

M'agrada molt el que comentes sobre que la vida i la pràctica es converteixen en una sola cosa...

Quan t'estimes el Tai txí i el practiques amb continuïtat, quan el comences a integrar en tu, veus que comences a aplicar també cada un dels seus principis al teu dia a dia, i la vida suaument es transforma, canvia, tot flueix amb molta més harmonia, vivint molt més el present, sense tantes resistències, sense tants enfrontaments que no porten enlloc...

Aisss que com sempre ja m'ha fluït massa el texte...

Em fa feliç veure com vas integrant el tai txi a la teva vida, Kamal

Un petonet ;-))

Anònim ha dit...

Me ha resultado interesante, pues me gustan estas cosas. Pienso que los pequeños detalles son importantes.

Un beso.

Anònim ha dit...

Hola MyT...si a tu et fa feliç veure com vaig integrant el tai Txí en la vida , no vegis jo!!!
No pateixis, a tu no et flueix massa el text mai, però mai. De debó que els teus comentaris m'ajuden molt, doncs tu pots veure coses que jo encara no detecto o si ho faig no els hi dono l'importància deguda.
Amb mi no et tallis mai. ;-))

Uns petons! ;-)

Anònim ha dit...

Hola Sakkarah, tienes razón , los pequeños detalles conforman el todo y en conjunto sn muy importantes, sobre todo en algo como el tai txí. Bueno, en el yoga tambien....etc

Unos Besos

Anònim ha dit...

hola kamal! el teu post no t'he desperdici. Jo no practico tai-txi (tot i que cada cop tinc més clar que m'aniria molt bé), però em sembla que totes les coses que has dit són beneficioses i es poden aplicar a molts moments de la vida quotidiana.

Crec que és un post que aniré rellegint més d'un cop, per tenir-ho tot ben present.

Ja dius tu que els moviments fluids del tai txi reflecteixen la manera en la qual fluim a través de les situacions de la vida. Ho tindré tot en compte per anar movent-me el dia a dia de forma més fluida.

Una abraçada :-))

Kamal ha dit...

Hola Bruixeta,
A poc a poc , aquestes coses me las han anat dient a classe o les he llegit i son simples, però molt importants. I la veritat es que les pots anar introduint a la vida quotidiana, quasi sense voler, quasi sense adonar-te'n, sobre tot el deixar-te anar, tenir paciència, "fluir" amb cada cosa que es presenta davant teu com, per exemple, fer cua al super, passejar pel barri gòtic, xerrar amb algú. Si aconsegueixes integrar aquestes coses, gaudeixes el moment com a únic, et deixes emportar i ja està, Ets tu, això es tot.
(bé, això em sembla a mi)

Una abraçada ben forta