diumenge, 24 de febrer del 2008

Nosaltres som part de la Terra

Suquamish
Nascut al 1786 mort el 7 de juny de 1866




L'any 1854 el cap indi "Noah" Sealth va respondre d'una forma molt especial a la proposta del president dels EEUU,Franklin Pierce, per crear una reserva índia i acabar amb els enfrontaments entre indis i blancs. Suposava desposseir de les seves terres als indis. I va donar lloc a una carta que és un clam a la essència mateixa del ésser humà, la natura, la ecologia...

Una amiga em va deixar la Carta.
I també m’hi ha fet pensar l'article d'una altra amiga: MUJER CHAMAN

Alguns fragments del manifest es recordaran durant segles:

Com es pot comprar o vendre el firmament, ni encara la calor de la terra? Aquesta idea ens és desconeguda. Si no som amos de la frescor de l'aire ni del fulgor de les aigües, com podran vostès comprar-los?
Cada parcel•la d'aquesta terra és sagrada per al meu poble.
Cada brillant mata de pi, cada òbol en les platges, cada gota de rosada en els foscs boscos, cada altell i fins al so de cada insecte és sagrat a la memòria i al passat del meu poble.


Els morts de l'home blanc obliden el seu país d'origen quan emprenen els seus passejos entre les estrelles; en canvi nostres morts mai poden oblidar aquesta bondadosa terra, ja que és la mare dels pells vermelles.

Som part de la terra i, així mateix, ella és part de nosaltres.
Les flors perfumades són les nostres germanes; el cérvol, el cavall, la gran àguila, aquests són els nostres germans. Les escarpades penyes, els humits prats, la calor del cos del cavall i l'home, tots pertanyem a la mateixa família.


Per tot això, quan el Gran Cap de Washington ens envia el missatge que vol comprar les nostres terres, diu que ens reservarà un lloc en el qual puguem viure confortablement entre nosaltres. . Per això considerem la seva oferta de comprar les nostres terres. Això no és fàcil, ja que aquesta terra és sagrada per a nosaltres.

L'aigua cristal•lina que corre pels rius i rierols no és solament aigua, sinó també representa la sang dels nostres avantpassats. Si els venem terres, deuen recordar que és sagrada i alhora deuen ensenyar als seus fills que és sagrada i que cada reflex en les clares aigües dels llacs conta amb successos i memòries de les vides de les nostres gents. El murmuri de l'aigua és la veu del pare del meu pare.

Els rius són els nostres germans i sadollen la nostra sed; són portadors de les nostres canoes i alimenten als nostres fills.
Si els venem les nostres terres, vostès deuen recordar i ensenyar-los als seus fills que els rius són els nostres germans i també ho són seus, i per tant deuen tractar-los amb la mateixa dolçor amb que es tracta a un germà.

Sabem que l'home blanc no comprèn la nostra manera de vida. Ell no sap distingir entre un tros de terra i altre, ja que és un estrany que arriba de nit i presa de la terra l o que necessita. La terra no és la seva germana, sinó la seva enemiga i una vegada conquistada segueix el seu camí, deixant endarrere la tomba dels seus pares sense importar-li. Li segresta la terra als seus fills. Tampoc li importa. Tracta a la seva mare, la terra, i al seu germà, el firmament, com objectes que es compren, s'exploten i es venen com ovelles o comptes de colors.

La seva fam devorarà la terra deixant endarrere només un desert.
No existeix un lloc tranquil en les ciutats de l'home blanc, ni hi ha lloc on escoltar com s'obren les fulles dels arbres a la primavera o com aletegen els insectes.
Però potser també això deu ser perquè sóc un salvatge que no comprèn gens. El soroll només sembla insultar les nostres oïdes.
I després de tot, per a què serveix la vida si l'home no pot escoltar el crit solitari del escanyacabres ni les discussions nocturnes de les granotes a la vora d'un estany? Sóc un pell vermella i gens entenc.

Nosaltres preferim el suau murmuri del vent sobre la superfície d'un estany, Així com l'olor d'aquest mateix vent purificat per la pluja del mig dia o perfumat amb aromes de pins.

L'aire té un valor inestimable per al pell vermella, ja que tots els éssers comparteixen un mateix alè: la bèstia, l'arbre, l'home, tots respirem el mateix aire. L'home blanc no sembla conscient de l'aire que respira; com un moribund que agonitza molts dies, és insensible al pudor.

Però si els venem les nostres terres deuen recordar que l'aire no és inestimable, que l'aire comparteix el seu esperit amb la vida que sosté. El vent que va donar als nostres avis el primer bufor de vida, també rep els seus últims sospirs. I si els venem les nostres terres vostès deuen conservar-les com cosa a part i sagrada, com un lloc fins a on l'home blanc pugui assaborir el vent perfumat per les flors de les prades.

Si decidim acceptar l'oferta, jo posaré una condició: l'home blanc deu tractar als animals d'aquesta terra com als seus germans.


Sóc un salvatge i no comprenc altra manera de vida.
He vist a milers de búfals podrint-se en les prades, morts a tirs per l'home blanc des del seu tren en marxa. Sóc un salvatge i no comprenc com una màquina fumejant pot importar més que el búfal al que nosaltres matem només per a sobreviure.
Què seria de l'home sense els animals? Si tots fossin exterminats, l'home també moriria d'una gran solitud espiritual; perquè el que els succeeix als animals també li succeirà a l'home. Tot va enllaçat.
Ensenyin als seus fills que nosaltres hem ensenyat als nostres que la terra és la nostra mare. Si els homes escupen en el sòl s'escupen a si mateixos.


Això sabem: la terra no pertany a l'home; l'home pertany a la terra. Això sabem. Tot va enllaçat, com la sang que uneix a una família. Tot va enllaçat. Tot el que li ocorri a la terra, li ocorrerà als fills de la terra. L'home no va teixir la trama de la vida; ell és només un fil. El que fa amb la trama l'hi fa a si mateix.

També els blancs s'extingiran, potser abans que les altres tribus. Contaminen els seus jaços i una nit apareixeran ofegats en els seus propis residus.
Però vostès caminaran cap a la seva destrucció envoltats de glòria, inspirats per la força del Déu que els va portar a aquesta terra i que, per algun designi especial, els va donar domini sobre ella i sobre el pell vermella. Aquesta destinació és un misteri per a nosaltres doncs no entenem perquè s'exterminen els búfals, es domen els cavalls salvatges, se saturen els racons secrets dels boscos amb l'alè de tants homes i emboteixen el paisatge dels exuberants pujols amb cables parlants.
On és el matoll? Destruït. On està l'àguila? Va desaparèixer. Acaba la vida i comença la supervivència.

"Mis palabras son como las estrellas, nunca se extinguen"

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Preciosa carta...Yo ya la había leído; pero es para hacerlo muchas veces.

Da gusto estar aquí con estas lecturas, y la música de fondo que hay.

Un beso.

Maite Fruitós ha dit...

Hehe Kamal, tenia en ment fer un post amb la carta :-) Estem connectadets eh ;-))

Sàvies paraules i realment és prendre consciència del que els deixem als nostres fills amb les nostres actuacions. Que tinguin una vida amb menys dolor, que tinguin erta depen d'aquest fil que anem teixint nosaltres amb les nostres experiències.

Tan de bo adquirim aquesta consciència perquè no hagin de viure tan sols sobrevisquent...

Gràcies per aquest testimoniatge.

Una abraçada i un somriure de complicitat

Maite Fruitós ha dit...

és important prendre consciència (volia dir...) és que m'esvero escrivint... ;-)

Anònim ha dit...

hola kamal, jo també havia llegit la carta fa molts anys, i em va agradar molt.

Mentre l'anava llegint, pensava en si hem respectat alguna de les coses que se'ns demanava a l'hora de relacionar-nos amb la Terra...i...

Com diu la Myt, tan de bo adquirim aquesta consciència de "ser una part de la terra".

És un post molt bonic i fins i tot diria molt "necessari".

Una abraçada (i gràcier per tenir present el post de la mujer chaman :)))

Anònim ha dit...

Hola Sakk, pues si da gusto quedate, te ire poniendo musica para distraerte.

Unos cuantos besos

Anònim ha dit...

Si MyT, l'altre dia vas posar un post amb foto d'indi i musica ètnica d'enigma, la Bruixeta, va i posa la Dona Chaman i la meva amiga em dona el llibret...Un munt de causalitats...oi? ;-))

I si, l'indi tenia raó , com tu, quin mon deixarem als nostres fills?

Un somriure i més complcitat

Anònim ha dit...

Hola Bruixeta...;-))

Si, el salvatge indi tenia tota la raó...però ens ho creiem?
Ens creiem de debò que som part de la terra? Alguns si, molts no.

I com tu opino que de tant en tant cal fer coses "necessàries" .

Una abraçada, Bruixeta ;-))

Maite Fruitós ha dit...

Hola Kamal!

Molta sincronització, molta complicitat, moltes passes pels mateixos camins de creixement.

Tens un regalet a la meva caseta, que és la teva ;-)

Un petonet